Aegopodium podagraria

Ground Elder, Goutweed, Bishop’s Weed

Leaves – raw or cooked. An unusual tangy flavour. The leaves are best harvested before the plant comes into flower. Ground Elder is a perfect alternative and can be used in salads, soups, pesto, or on your pizza. You can prepare it just like spinach, or cook it like any other leafy vegetable. Use it in Stews or wrap it up in some puff pastry. You can dry the leaves it will taste like parsley and you  can used it the same way. Don’t forget to use it in your veggie juices. I’ll give you some more ideas……. use it as a tea or herb butter !!

Smell and Taste:

Taste is something like celery, cucumber and parsley. hard to explain just smell and try it.

Vitamins and Minerals: Nutritional value of Ground Elder

It’s a very useful plant for your health, with lots of vitamins A and C. With lots of minerals like potassium, calcium and magnesium. Ground Elder is an easy plant to grow, so easy that you will probable never get rid of it,  or you have to eat a huge amount of it. When you repeatedly harvest leaves, the root system becomes impoverished and the plant will disappear.

The advantage of eating wild vegetables is that its all organic, you don’t have to worry about agricultural poison.

Appearance of the plant:

I found it quiet difficult to be sure if I had Ground-Elder in my garden or not. So I took some photos, what to look for to recognize the plant.

  • Triangle-like stem
  • slit in stem
  • when you break the stem, it has 1 or more strings.
  • stem is redisch purple at the bottom near the ground
  • the veins in the leaves are not all the same, they can be odd or parallel to each other (see photos)
  • The first leaves in springtime often only have 3 leaves instead of 5 or 7 leaves.

additional plant information

rectangle-ornament-2

Zevenblad, hanenpoten, geitenpootje  = Aegopodium podagraria

Blad – rauw of gekookt. heeft een ongebruikelijk lekkere smaak. De bladeren kunnen het best gegeten worden voordat de plant in bloei is. Zevenblad is lekker als alternatief slablad in een originele salade maar je kunt het bereiden als spinazie, pesto, soepen, of gekookt zoals elk ander bladgroente, op de pizza, wok groente. In stoofschotels maar ook in bladerdeeg kun je zevenblad verwerken. Gedroogd smaakt ze naar peterselie, en is ook als dusdanig te gebruiken. En vergeet het niet in je groente juice te gebruiken. Maar ook als thee. kruidenboter.

Geur en smaak

Het is een beetje als komkommer en een vleugje selderij of peterselie, kervel een speciale geur.

Vitamines en Mineralen: Voedingswaarde zevenblad

Het is een goede plant voor je gezondheid waar veel vitamine A en C in zitten. De mineralen kalium, calcium en magnesium zitten er in ruime mate in. Zevenblad is een makkelijke plant om te kweken, zo makkelijk zelfs dat je er bijna nooit meer vanaf komt, of je moet er enorm veel van eten. Wanneer je er telkens weer van plukt, wordt het wortelstelsel verarmt en zal het plantje verdwijnen. Het voordeel van het eten van wilde groenten is dat ze allemaal biologisch zijn; er zit geen landbouwgif op.

Uiterlijk van de plant

Ik vond het moeilijk om uiteindelijk zeker te zijn of het nou wel of geen zevenblad was. dus hier zijn mijn foto’s en waarop je kunt letten als herkenningspunten van de plant.

  • driehoek-achtige steel
  • gleuf in steel
  • bij afbreken van steel is er 1 of meerdere sterke draad
  • steel is aan de onderkant bij de grond rood paars van kleur
  • nerven van bladeren zijn niet allemaal hetzelfde, ze kunnen oneven zijn of paralel aan elkaar zijn zie foto’s
  • in het voorjaar komen ze op en hebben vaak alleen 3 blaadjes ipv 5 of 7.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Andere Toepassingen:
Ondanks zijn reputatie als onkruid. Het wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt als medicijn. Het kruid is ontstekingsremmend met een licht kalmerende werking. Het wordt al eeuwen gebruikt tegen jicht, ischias en reuma. Als aftreksel of kompres kun je zevenblad op beten en brandwonden gebruiken.

  • Een verbeterde werking van de nieren (de plant werkt urineafdrijvend).
  • Een verbeterde nier/blaaswerking.
  • Rust en balans.
  • Verbeterde stoelgang door licht laxerend effect.

Recepten:

Pesto van zevenblad. De smaak komt helemaal tot zijn recht, als je hem een nachtje laat trekken.

  • 2 handen vol jonge zevenbladblaadjes (ongeveer 100 g)
  • 200 ml olijf olie
  • 50 g pijnboompitten,  walnoten, hazelnoten
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 g Parmezaanse kaas, of harde oude kaas (oud-Amsterdam)
  • zout en peper

 

Thee

Gebruik voor de thee, de jonge bladeren van de zevenblad. Hierin zitten de meeste geneeskrachtige stoffen van het plantje.

Hiervoor heb je nodig:
• 30 gram verse zevenblad of 20 gram gedroogde zevenblad.
• 6 deciliter water

Snijd de bladeren fijn. Verwarm een pot op het vuur en doe hier de kruiden en het water in. Breng het aan de kook en laat het vervolgens tien minuten koken. Giet de thee door een zeef in een kopje en voeg naar smaak honing toe.

 

 

nog meer recepten

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s